Beoordeel deze pagina
8,5/10 (2)
Bedankt voor uw beoordeling

Autoriteit Financiële Markten

Bijgewerkt op Tuesday 28 January 2020

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt gedragstoezicht op de financiële markten. Zij controleert of consumenten duidelijke en eerlijke informatie krijgen over sparen, verzekeren, beleggen en lenen van financieel dienstverleners.

De Nederlandsche Bank (DNB) houdt prudentieel toezicht op de financiële markten. Zij controleert of financiële ondernemingen hun verplichtingen nakomen.

De AFM is onafhankelijk maar toch verbonden met de Rijksoverheid. De minister van Financiën is politiek verantwoordelijk en benoemt het bestuur van de AFM. Hij of zij keurt ook de begroting goed en stelt de heffingen vast. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is verantwoordelijk voor het toezicht op pensioenuitvoerders.

Snel naar:


Weet met wie je zaken doet

Voor het verkopen van financiële producten is vaak een Wft-vergunning van de AFM nodig. In de registers op de website van de AFM kunt u controleren of een aanbieder over een geldige Wft-vergunning beschikt.

Verantwoorde hypotheeklening

Wat doet de AFM voor hypotheken? De AFM houdt op verschillende manieren toezicht op aanbieders, adviseurs en bemiddelaars van hypotheken.

De AFM controleert of de hoogte en de vorm van de hypotheek wel bij de consument past. Is het inkomen bijvoorbeeld hoog genoeg om de maandlasten te betalen? Heeft de adviseur passend advies gegeven? Het toezicht van de AFM is gericht op een transparante financiële markt, eerlijke verhoudingen tussen marktpartijen en de zorgvuldige behandeling van klanten.

Goede informatie is verplicht

De AFM controleert of de aanbieders consumenten goed informeren. Als een aanbieder advertenties of tv-spotjes niet volgens de regels heeft gemaakt, kan de AFM ingrijpen. De AFM kan verschillende maatregelen opleggen om de naleving van de wet af te dwingen, waaronder een bestuurlijke boete of een last onder dwangsom.

Financiële Bijsluiter

De financiële bijsluiter is een gestandaardiseerd document. In de bijsluiter vindt u informatie over risico’s, kosten en rendement van een financieel product zoals een hypotheek. Het doel van de financiële bijsluiter is de consument voldoende te informeren. Zo kan de consument een weloverwogen keuze maken om het product wel of niet aan te schaffen of af te sluiten. Banken zijn verplicht om een financiële bijsluiter kosteloos te verstrekken.

Meer informatie over deze financiële toezichthouder vindt u op de AFM website.

Laat u goed adviseren

Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.

Maak gebruik van onze 280 experts
  • Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
  • Wij zijn 100% onafhankelijk
  • De eerste analyse is gratis en vrijblijvend

200.000+ Klanten geadviseerd

Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.

Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.

U weet binnen 5 minuten hoeveel hypotheek u kunt krijgen!

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?