Als u een huis gaat kopen is het verstandig om ook verzekeringen af te sluiten. Zo weet u zeker dat u goed beschermd bent, nu en in de toekomst.
Snel naar:
- Verplichte verzekeringen
- Levensverzekeringen
- De overlijdensrisicoverzekering
- Is een levensverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek?
- Bij welke hypotheekverstrekkers is de levensverzekering niet verplicht?
- Afsluiten van de levensverzekering
- Verstandige keuze
De verzekeringen
Sommige verzekering zijn verplicht om te voorkomen dat huiseigenaren in de problemen komen. Neem bijvoorbeeld de opstalverzekering. Met een opstalverzekering bent u verzekerd tegen schade aan de woning. Het gaat om de woning, niet de inboedel. Voor de inboedel is er een aparte verzekering. Als u een opstalverzekering afsluit bent u verzekerd bij brand, storm of inbraak.
Overlijdensrisicoverzekering
Bij sommige hypotheekverstrekkers moet u een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Met deze verzekering wordt na het overlijden van de verzekerde persoon een bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden. Als u samen een huis koopt, zorgt u met een overlijdensrisicoverzekering dat uw partner niet achterblijft met een hoge hypotheekschuld. Met het uitgekeerde bedrag kan uw partner een deel van de hypotheek afbetalen en zo toch in de woning blijven wonen. Ook als de hypotheekverstrekker deze verzekering niet verplicht stelt, is het dus verstandig om de verzekering af te sluiten.
Aansprakelijkheidsverzekering
De aansprakelijkheidsverzekering was vroeger verplicht, maar tegenwoordig mag u zelf kiezen of u deze verzekering wilt afsluiten. Het wordt aanbevolen deze verzekering af te sluiten, zodat u niet opdraait voor hoge kosten. De inboedelverzekering en de rechtsbijstandverzekering worden ook aanbevolen als u een huis gaat kopen.
Levensverzekeringen
Er zijn verschillende soorten levensverzekeringen. Het is vaak een onduidelijk gebied en uit onderzoek blijkt dat maar weinig mensen écht weten waarvoor ze precies verzekerd zijn. Aangezien het vaak om aanzienlijke bedragen gaat, is het goed om te weten wat de verzekering precies dekt. Waar zit het verschil in en wat wordt er bedoeld met de levensverzekering?
Onder levensverzekeringen vallen de overlijdensrisicoverzekering en de uitvaartverzekering, beiden gaan over tot uitkeren wanneer de verzekerde komt te overlijden. De uitvaartverzekering dekt de kosten van de uitvaart, een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak afgesloten bij een hypotheek. Op deze pagina bedoelen we de overlijdensrisicoverzekering wanneer we spreken van een levensverzekering.
Overlijdensrisicoverzekering
Waarvoor is de overlijdensrisicoverzekering precies? Met de overlijdensrisicoverzekering wordt gedurende de looptijd van de polis het financiële risico van overlijden gedekt. Indien de verzekerde overlijdt voor de einddatum van de polis, ontvangt de begunstigde het verzekerde bedrag waarmee de hypotheek betaald kan worden.
Degene die de levensverzekering heeft afgesloten is de verzekerde. De begunstigde is degene die de uitkering ontvangt. Omdat de overlijdensrisicoverzekeringen vaak op twee levens worden afgesloten is de begunstigde in de meeste gevallen de achterblijvende partner. In andere gevallen kan ervoor gekozen worden om de kinderen als begunstigden te benoemen.
Uitkering
Indien de verzekerde voor de einddatum van de polis komt te overlijden, keert de verzekering vaak een vast, vooraf bepaald, bedrag uit. Bij deze regeling blijft het uitkeringsbedrag en de maandpremie gedurende de hele periode van de polis hetzelfde.
Er kan echter ook worden gekozen voor een lineair dalende of een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering, passend bij een lineaire of juist een annuïteitenhypotheek. Het verzekerde bedrag daalt hierbij met een vast bedrag per jaar of het verzekerde bedrag zakt elke maand terwijl de premie juist elke maand toeneemt. Bij de laatste optie is het verstandig om indien er bijvoorbeeld 4% hypotheekrente wordt betaald, te kiezen voor een 3% dalende overlijdensrisicoverzekering. Zo zakt de verzekerde som gelijk mee met de hypotheekschuld. Dit heeft als groot voordeel dat er niet teveel verzekeringspremie betaald wordt maar de verzekering toch dekkend is, mocht de verzekerde komen te overlijden.
Is een levensverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek?
Tot eind 2017 moest in de meeste gevallen bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie verplicht een levensverzekering afgesloten worden. Met een levensverzekering heeft de hypotheekverstrekker namelijk de zekerheid dat de hypotheek ook na het overlijden wordt afgelost. Dit is echter bij nieuwe hypotheken die vanaf januari 2018 worden afgesloten niet meer het geval.
Een levensverzekering is dus in veel gevallen niet verplicht. Banken kunnen tegenwoordig nog wel een levensverzekering eisen voor bijvoorbeeld het deel van de hypotheek dat uitkomt boven 50%, 60% of 80% van de woningwaarde. Ook hierin zitten weer verschillen per hypotheekverstrekker. In de gevallen dat de verstrekker de levensverzekering niet verplicht stelt, mag de aanvrager zelf besluiten of hij of zij het nodig acht om een verzekering af te sluiten.
Bij welke hypotheekverstrekkers zijn levensverzekeringen niet verplicht?
Bij annuïteitenhypotheken van bijvoorbeeld ABN Amro, Centraal Beheer of de ING is het afsluiten van een levensverzekering niet noodzakelijk. Indien de hypotheekvertrekker wél een levensverzekering eist heeft degene die de hypotheek aanvraagt er ten alle tijden recht op zelf te bepalen bij wie de verzekering wordt afgesloten. Premies kunnen flink verschillen dus het is altijd slim om verschillende opties op een rijtje te zetten.
Afsluiten van de levensverzekering
Er zitten in sommige gevallen wat haken en ogen aan het afsluiten van de levensverzekering. Zo ligt de maximale leeftijd op het moment van afsluiten bij de meeste verzekeraars tussen de 60 en 70 jaar. Dit is echter niet de enige leeftijdsfactor die van belang is. De maximale eindleeftijd, de leeftijd die de verzekerde heeft op het moment dat de verzekering stopt, ligt bij de meeste verzekeraars tussen de 70 en 80 jaar.
Gezondheid
Natuurlijk is het voor de verzekeraar ook belangrijk hoe het met de gezondheid van de aanvrager staat, hiervoor moet in de meeste gevallen een gezondheidsverklaring met een serie vragen over de gezondheid worden ingevuld. Een medisch adviseur beoordeelt deze verklaring en adviseert de verzekeraar over het wel of niet accepteren en dus overgaan tot het afsluiten van de verzekering.
Het is voor de verzekeraar natuurlijk interessant om te weten hoe groot het risico is dat de verzekerde komt te overlijden binnen de looptijd van de verzekering. Aan de hand van de risico inschatting bepaalt een verzekeraar de hoogte van de premie.
Verstandige keuze
Of het nu wel of niet verplicht is door de hypotheekverstrekker om een levensverzekering af te sluiten, het is eigenlijk in alle gevallen een verstandige keuze dit wel te doen. Omdat de verzekering meestal afgesloten wordt op het leven van u en uw partner, kunt u toch de hypotheek aflossen indien één van de twee zou overlijden.
Het verliezen van een partner, ouder of andere dierbare is voor de nabestaanden een vreselijke periode van rouw. Het is prettig als alle financiën op zo’n moment al zijn geregeld en het huis niet verkocht hoeft te worden. Een levensverzekering zorgt voor rust en zekerheid.
Laat u goed adviseren
Laat u goed adviseren over de mogelijkheden tot een hypotheek. Zo maakt u een goede keuze en kunt up profiteren van de meest voordelige mogelijkheden.
- Wij opereren landelijk. Dus altijd in de buurt
- Wij zijn 100% onafhankelijk
- De eerste analyse is gratis en vrijblijvend
200.000+ Klanten geadviseerd
Wij zijn een landelijk werkende organisatie. Dit betekent dat waar u ook woont, onze adviseurs hebben altijd een kantoor bij u in de buurt. De adviseurs komen ook graag bij u aan huis voor een vrijblijvend en kosteloos eerste gesprek. Zo kunnen wij zonder dure huisvestigingskosten, de klant tegen een lager tarief een persoonlijke service bieden.
Ruim 280 ervaren hypotheekadviseurs staan klaar om u binnen enkele dagen van maatwerk advies te voorzien. Uw eigen adviseur begeleidt voor u het gehele traject van begin tot eind.